ALLT DU BEHÖVER VETA OM PROTEIN

Att protein är våra musklers byggstenar är ett välkänt faktum men hur mycket vet du om de olika sorternas protein och deras egenskaper? Här får du svar på de vanligaste frågorna om protein och varför du bör äta mer äggprotein.

När ska man äta sitt protein?
Det beror på vilken sorts protein vi pratar om. Nedan beskriver vi de olika sorternas protein och deras olika egenskaper. Just dessa egenskaper kan göra att de är mer eller mindre effektiva att äta vid olika tidpunkter. Ny forskning visar också att vid hård träning uppnås bäst resultat vid ett jämt intag av protein under dagen.

Vassleprotein är en vanlig form av protein som framställs ur mjölkproduktion. Proteinet tas snabbt upp av kroppen och kan därför passa som både proteintillskott och gainer. Vassleprotein bör därför ätas efter ett träningspass eftersom det snabbt går ut i kroppen.

Kasein produceras också genom mjölk men har en mer komplex form vilket gör att kroppen har svårare att ta upp det och får arbeta mer för att bryta ner proteinet. Kasein benämns därför som ett långsamt protein som kan intas före nattsömn för att undvika nedbrytning under natten.

Äggprotein håller hög kvalitet som tas upp medelsnabbt av kroppen. Ägget innehåller rikligt med naturliga aminosyror och BCAA och passar därför att äta under hela dagen. BCAA är en betäckning för de grenade aminosyrorna valin, leucin och isoleucin. Dessa aminosyror kan kroppen inte själv producera och behöver därför tillföras via kosten. BCAA ökar proteinsyntesen, minskar mental och fysisk nedbrytning och muskelnedbrytning. Därför är BCAA fördelaktigt att äta för att kunna träna hårdare och återhämta sig snabbare. Ett enkelt sätt att få sig mer BCAA är att äta ägg eller äggpulver och äggvitepuler.

Kan jag äta för mycket protein?
Både ja och nej. Det beror på vilken källa proteinet kommer ifrån. Enligt Livsmedelsverkets kostråd bör vi av hälsoskäl, för att minska risken för cancer i tjocktarmen, äta mindre rött kött.  Och även för planetens skull bör vi dra ner ytterligare på intaget av rött kött. Ett bättre val är att äta protein från fågel, fisk, mjölkprodukter och ägg.