Helt ärligt är ett intervjukoncept där vi försöker prata öppet och ärligt om elitidrott. Stort och smått, positivt och negativt.

Andréas Johansson var som bästa rankad 6 i Sverige under 2017 men var tvungen att avsluta sin elitsatsning på grund av en armbågsskada. Efter det har han sadlat om till tränare och det med stor framgång. Under 2018 var han assisterande förbundskapten för både dam- och herrlaget och tränar kontinuerligt landets bästa seniorspelare och mest lovande juniorer.

 Välkommen som ambassadör för Helt Ärligt! Hur kommer det sig att du valt att samarbeta med oss?

-Jag har alltid varit väldigt noggrann med vad jag äter och det har trappats upp än mer när jag blivit äldre och visare. Jag var i kontakt med en kostrådgivare och vi började diskutera kosttillskott. Jag har varit återhållsam med tillskott, det finns så mycket skit ute på marknaden, en del inte ens fria från förbjudna substanser. Många är sötade och är på det stora hela inte särskilt bra för kroppen och det är ju inte det man är ute efter när man vill komplettera sin kosthållning och hjälpa kroppen. Jag fick då tipset om Helt Ärligt och kände att det var en ”perfect match”. Företaget står för något rejält och ärligt så det känns bra.

Berätta lite om dig själv och hur det kommer sig att du började med padel?

-Jag har en lång historia inom racketsporter där jag i bordtennis gjort några juniorlandskamper. Efter 10 år som kampsportare så testade jag padel och kände att det var den ultimata utmaningen av racketsporter. Det är väldigt taktiskt och strategiskt och kräver massor med träning och sätter ditt bollsinne på stora prov samtidigt som det är en sport för alla.

Vilket är den största idrottsliga prestationen du gjort som du kommer att minnas hela livet?

-Det finns många idrottsliga prestationer jag är stolt över, inte enbart inom padeln. Sydsvensk mästare i bordtennis som junior, svart bälte i jujutsu för att nämna några.

-Sedan är jag stolt över att jag var förbundskapten för padellandslagen föregående år, förhoppningsvis blir det en fortsättning även 2019.

”Den ultimata racketsporten”

 Vilket är det värsta tillfället i din karriär?

-Min skada i armbågen var riktigt tråkig. Jag kände att jag var på väg framåt i idrotten och att bli tvungen att sluta på grund av en skada är såklart inte roligt. Det var egentligen samma sak med bordtennisen där jag var tvungen att sluta på grund av ryggproblem. Jag skötte inte min kompletterande träning som behövs vid racketsport då ryggen, eller ja hela kroppen, hela tiden blir snett belastad. Den insynen har format mig som tränare och jag lägger stor vikt idag vid att se till att mina spelare kompletterar med lika mycket uppbyggande träning som grenspecifik träning.

 Vad tycker du är bäst med padel?

-Den är utmanande taktiskt, psykiskt och fysiskt. Det är också häftigt att vara en del av en sport som utvecklas så explosionsartat som padel gör just nu. Jag har varit massor i Spanien senaste åren och lärt känna en kultur kring padeln som jag älskar. Träffat massor med härliga och inspirerande människor och har till och med varit på två bröllop där nere – det har jag enbart padeln att tacka för.

”Jag är beredd att gå väldigt långt för lyckas”

 Vad tycker du är sämst med padel?

-Möjligheterna för att elitsatsa i Sverige är idag små på grund av hur ung sporten är och att det saknas tillräcklig konkurrens. Idag behöver man nästan flytta till Spanien för att kunna satsa på sporten fullt ut eftersom de är 30 år före i utvecklingen och 99% av den sammanlagda padelkompetensen i världen finns där.

 Var kommer din drivkraft ifrån?

-Oavsett vad jag gör så vill jag förstå mer och har en stark nyfikenhet. Jag har alltid fått kämpa hårt för det jag vill uppnå och jag vet att det är väldigt många timmars träning som ska in. Så pannbenet har växt sig starkt med åren. Sen är det helt fantastiskt att vinna och mycket tråkigt att förlora så den vinnarinstinkten har gjort att jag är beredd att gå väldigt långt för lyckas.

Hur mycket tränar du idag och hur ser du till att återhämta dig?

-Jag tränar fortfarande väldigt mycket och ska faktiskt tävla i år igen – comeback! En vanlig vecka ligger jag på cirka 8-12 timmars träning där cirka 2/3 är uppbyggande träning eller fys och resten padel. Hade gärna tränat mer padel men det håller inte min armbåge för i nuläget. Men det blir bättre. Huvudfokus är dock på att hjälpa, pusha och supportera mina adepter samt att utbilda andra tränare.

-Gällande återhämtningen finns inget hemligt recept. Det är bra kost, noga med sömnen och tid med nära och kära som är återhämtning för mig.

Vilken är din favoritsmak av choklad, hallon och salt kola barsen?

-Enkelt. Salt kolan. Den är fantastisk.