Helt ärligt är en intervju där vi försöker prata öppet och ärligt om elitidrott. Stort och smått – positivt och negativt.

Anders Backéus tävlar för klubben Vaxholm roddförening och i världssammanhang representerar han Sverige. Hans meritlista är lång och består bland annat av tre SM guld i singel, fem SM guld på roddmaskin och en tionde plats i världscupen.

Just nu ligger Anders i hårdträning inför OS i Tokyo 2020 i singelrodd. Det är två år dit men för att lyckas på den nivån krävs minutiöst förarbete.

Välkommen som ambassadör för Helt Ärligt! Hur kommer det sig att du valt att samarbeta med oss?

-Det började med att jag kom över pulvret för drygt ett år sedan när jag träffade Tommy på Helt Ärligt. Det som lockade var att det var svenskproducerat, och gjort på ägg. Jag är oerhört noggrann med vad jag äter med tanke på att många kosttillskott har otillåtna preparat i sig. Helt ärligt är naturligt och går att lita på. Sen är det enkelt att ha med sig och fungerar bra för magen med både lågt laktos och gluten.

Berätta lite om dig själv och hur det kommer sig att du började med rodd?

-Det är en slump. Jag är uppvuxen i Falun och höll på med längdskidor som så många andra gjorde där. Sedan började jag plugga 2008 i Uppsala och då slutade jag med skidor. Det är egentligen min kompis Carl som jag har att tacka för att han tog med mig till en roddklubb och fick mig att testa. Där gjorde jag bra tider på roddmaskin. Sedan dess har det gått bättre och bättre. Min kropp är bättre anpassad för rodd än för skidor så jag är glad att jag hittade en sport som passar mig perfekt.

”Från början var vi riktigt jäkla dåliga”

Vilken är den största idrottsliga prestationen du gjort? Som du kommer minnas hela livet?

-Det är mitt första SM guld tillsammans med Carl 2010. Det finns flera saker som gjorde denna prestation så betydelsefull. För det första var det att jag och Karl började ro tillsammans och allt var glädjefullt och kravlöst. Från början var vi riktigt jäkla dåliga. Så bara bestämde vi oss för att bli bra och tränade stenhårt och efter 2 år vann vi SM. För det andra var det en stor glädje i klubben som inte haft några större framgångar på länge så det var mycket som spelade in och gjorde just denna vinst betydelsefull. Men det är svårt att lista många bra prestationer och jag hoppas att de bästa internationella resultaten ligger i framtiden.

Vilket är det värsta tillfället i din karriär?

-Funnits många bakslag där prestationen inte varit utifrån det jag haft i mig. Svårt att plocka något direkt. Det fina är att man glömmer saker fort.

Vad tycker du är bäst med rodd?

-Att sitta uppe på vattenytan, använda hela sin kropp och att få göra det på öppet vatten och ta in omgivningen. Det är något speciellt med det som jag tror många kan hålla med om. Sedan är det en utmanande sport som både kräver stark fysik och uthållighet men även mycket teknik. Vill man få en båt att gå snabbt gäller det att vara skärpt och fokusera på tekniken.

Vad tycker du är sämst med rodd?

-Jag vill ju säga inget. Men det är nog den höga tröskeln som finns för att komma igång med rodd. Det finns inte så mycket möjligheter för att testa rodd eller hålla på med det som rekreation, vilket jag tror är en anledning till att sporten inte är så stor.

Hur mycket påverkar dina idrottsliga resultat ditt privatliv och känsloliv?

-När man lägger så mycket tid på träning och förberedelse så är det självklart tufft när det går dåligt. Man börjar fundera på om allt är förgäves. Jag tror att det sista året när Ida var gravid och när min son föddes har lärt mig att sätta rodden i andra rummet. Nu finns saker som är viktigare och jag kan vara mer avslappnad i min träning och tävling.

”Jag tror att vi människor är gjorda för att röra på oss och använda kroppen”

Var kommer din drivkraft ifrån? Många framstående idrottare drar kraft ifrån något negativt, eller har ett behov av att lyckas. Var kommer detta behovet ifrån tror du?

Jag har tänkt på det genom åren och tycker inte att jag har haft något bra svar tidigare. Nu vet jag att vi människor är gjorda för att röra på oss och använda kroppen. Alla som har gjort det får en endorfinkick av träning och det är inget konstigt med det. Det finns något som gör att jag bara vill röra på mig hela tiden. Jag har svårt att se att elitidrottare hämtar sin drivkraft från något negativt. Man kan ha stunder där man vill bevisa något, men grunden måste komma från något positivt.

”Viktigast är att må bra”

Hur mycket tränar du idag och hur ser du till att återhämta dig?

Jag tränar 12 pass veckan och oftast två pass per dag. Två gånger i veckan kör jag bara ett pass per dag för att få återhämtning. Sedan ser jag till att äta ordentligt, bra frukost, lunch middag. Vila är viktigt, jag passar på när jag åker buss. Viktigast är att må bra, mår man bra mår kroppen, mage, tarmar och immunförsvar bra.

Vilken är din favoritsmak av barsen choklad, hallon eller salt kola?

Salt kola. Hallon är också en favorit.