Löpträning har massor av fördelar, det är bra för din hälsa, enkelt att träna och tidseffektivt. Vi ger dig 6 tips för en lyckad start som gör att du fortsätter med din träning även efter att nyårslöftets motivation lagt sig.

Köp ett par bra löparskor

För att inte drabbas av belastningsskador bör du investera i ett par bra löparskor, det kommer din kropp att tacka dig för. Ett tips är att gå till en specialist för att får rätt skor utifrån hur dina fötter och rörelsemönster ser ut.

Börja med korta löppass

Ett vanligt misstag kan vara att du går in för hårt med träningen och kör tuffa och långa löppass. Detta resulterar ofta i att du drar dig lite inför att träna eftersom det inte upplevs som särskilt positivt och härligt utan mest som obehagligt och jobbigt. Börja lugnt istället med kortare löppass i ditt eget tempo och öka belastningen när det känns bra.

Träna hellre ofta än länge

Gå ut och spring ofta istället för att chocka kroppen med långa löppass. Då kommer du tycka att det är roligare och du låter din kropp vänja sig vid träningen innan du ökar belastningen.

Tänk på underlaget du springer på

Spring hellre på mjukare underlag som promenadstigar istället för asfalt. Asfalt är ett hårt underlag som många upplever orsakar ont i fötter, skenben och knän. Var snäll mot dina leder och försök att springa på lite mjukare underlag istället.

Träna med en kompis

Det finns inget som är lika motiverande och kul som att träna med en kompis. Spring i ett tempo så att ni kan prata med varandra utan att få andnöd.

Ät ordentligt

Glöm inte bort att äta varierat och ordentligt. Vid löpträning slits dina muskler och leder och behöver näring för att byggas upp igen. Tänk på att äta något inom 30 minuter efter träning, gärna både kolhydrater och protein.