Det är ungefär två år kvar till nästa sommar-OS, och för roddaren Anders Backeus innebär det intensiv hårdträning redan nu. För vill han försvara titeln som Sveriges bäste roddare och ta en medalj för sitt land så är fem timmars träning om dagen inga konstigheter. Nu berättar han om hur han lyckats kombinera stillasittande kontorsjobb med OS i rodd. 

Man får lätt intrycket av att Sveriges bästa roddare Anders Backeus har sysslat med rodd sedan barnsben, men det är långt ifrån rätt. Anders Backeus är det levande beviset på att man kan sätta upp och nå helt nya mål senare i livet, bara man satsar hårt.
– Jag började med rodd när jag pluggade på universitetet. Det var då jag insåg att jag var ganska bra på det och hade en väldigt bra syreupptagningsförmåga, säger Anders.

Rodden tog allt större plats i Anders vardag medan han studerade, och ganska snart kom han att ha siktet inställt på SM.

Tog sitt första SM-guld som 23-åring

Vid 23 års ålder tog han sitt första SM-guld – 2:a utan styrman. Därefter har medaljerna avlöst varandra. Nu senast 2018, då han blev Sveriges bäste roddare under SM i rodd. Men för att ha en chans i OS 2020 måste han träna många timmar om dagen.

Med full kraft och högt tempo sitter han vanligtvis vid roddmaskinen 90 minuter i streck, ibland vid flera tillfällen på en dag.
– Jag tränar på morgonen och sedan runt 17 på eftermiddagen. Högintensiva pass är jobbigast för att man ligger nära sitt max hela tiden, säger Anders.

Maten är A och O

För att orka träna så hårt är det bara en sak som gäller för Anders: Mat.
– Jag måste ha så mycket energi lagrad som möjligt om jag ska orka, för jag hinner inte kompensera för det precis innan passet. Rodden är en ganska kolhydratsdrivande sport där man kör hårt och länge, berättar han.

Anders menar att maten är A och O för hans resultat. Därför är han noga med vad han stoppar i sig.
– Jag startar varje dag med gröt som jag blandar ner Helt Ärligts proteinpulver i. Sedan brukar jag äta samma sak som kvällsmål för att lagra energi till dagen efter. Däremellan när man jobbar kan det vara svårare att styra näringsrika mål på rätt tider, därför har jag alltid med en proteinkälla till hands, vilket ofta är äggproteinpulver så att jag kan göra en shake. Slarvar jag med maten så bli träningen lidande, konstaterar elitroddaren.

Anders Backeus bästa tips på uppladdning

Till andra som har ett fysiskt krävande mål framför sig har Anders några tips:
1: Försök att få i dig en stor, näringsrik frukost, även om du inte har aptit till det.
2: Ladda med extra kolhydrater kvällen innan träning eller tävling.
3: Krångla inte för mycket med maten. Ändra kostschemat flera veckor innan tävlingen eller utmaningen i så fall, så att inte magen får en chock och börjar krångla.

Faktaruta

Namn: Anders Backeus.
Ålder: Fyller 31.
Bor: Vaxholm.
Intressen: Matintresse som ligger i familjen, foto och film.
Favoritmat: Kikärtsbiffar med quinoa och tzatziki.
Gör helst när jag inte tränar: Umgås med min fru, fikar, och framöver blir det att umgås med sonen som är beräknad till 26 april.