De flesta har någon gång bestämt sig för att göra en livsstilsförändring för att uppnå ett mål. Det kan vara en dröm om att genomföra en svensk klassiker, att öka sin muskelmassa, eller att förbättra sin hälsa och kroppsform. Men vägen till målet är sällan rak, speciellt inte när man inte vet vilka fel man gör. Nu berättar personliga tränaren och kostrådgivaren Staffan Eklund om de vanligaste misstagen många gör när de ska komma i form.

Staffan Eklund är 29-åringen från Gotland som arbetar som personlig tränare och kostrådgivare i Stockholm. Utöver sin egen träning håller han i två PT-ledda pass om dagen, och det har han gjort under närmare sex års tid. Under sina år som tränare har han hjälpt allt från 14-åringar till pensionärer att komma i form, och därför blivit den som alla vänder sig till för råd om träning. Men det innebär också att han kunnat se vad det är som gör att många inte lyckas nå sina mål på egen hand.

1: Du äter för lite

– Att äta för lite är det vanligaste misstaget folk gör när de tränar för att nå ett mål. När vi styrketränar så bryter vi ner musklerna, som sedan byggs upp av vila och mat. Får kroppen ingen näring så bryts den ner. Ju mer bra mat du får i dig, desto mer orkar du träna, och får synligare resultat. Men det handlar såklart om näringsrik mat, och inget socker, berättar Staffan.

2: Du sätter upp orealistiska mål

Staffan: Nä man blir ivrig på att komma i form så är det lätt att man sätter upp för höga mål. Gör man det så är det lätt att man snabbt tappar motivationen för att man inte har ork eller möjlighet att jobba så hårt som målet kräver, eller att tiden helt enkelt är för kort för att det ska kunna gå. Mycket sitter i psyket, så får att hålla sig peppad måste man ha realistiska mål. Börja med en mindre förändring först, trappa upp sedan.

3: Du avger nyårslöften

Staffan: Du ska inte träna eller jobba mot ett mål för att hålla ett nyårslöfte, för då kommer du inte att ha roligt på vägen. Utan den naturliga motivationen så kommer du inte att uppnå målen. Det måste komma inifrån och inte ha ett specifikt start-datum.

4: Du kompenserar med svält när du ätit för mycket

Staffan: När man ätit sig proppmätt eller unnat sig för mycket godsaker så får man ibland dåligt samvete. Felet många gör att att kompensera för detta genom att banta dagen eller dagarna efteråt. Att göra så förstör ämnesomsättningen eftersom att kroppen helt plötsligt ställer in sig på svält. Då kommer den att suga åt sig all näring den får senare.

Faktaruta

Namn: Staffan Eklund.
Jobbar som: Personlig tränare och kostrådgivare.
Ålder: 30.
Bor: Stockholm.
Men kommer från: Fårösund, Gotland.
Intressen: Träning, matlagning, att vara ute och aktivera sig.