Vi har under tidigare artiklar pratat om olika sorters protein och när det är fördelaktigt att äta en sorts protein istället för en annan. Denna artikel går djupare in på ämnet och belyser vikten av att anpassa kosten efter säsong och mål med träningen.

För gemene man som tränar för att må bra och inte har några direkta tävlingsmål går det utmärkt att äta protein på samma sätt som tidigare. Alltså fylla på med extra protein under hela dagen för att säkerställa att kroppen kan tillgodose sig träningen. Men för de som tränar inför tävlingar finns det fördelar med att variera sitt proteinintag efter vilken del av säsongen de är i. För enkelhetens skull har vi delat upp året i två perioder, försäsong och tävlingssäsong. Detta kan se olika ut vid olika idrotter men för att på ett övergripande sätt förklara det har vi gjort så.

Period 1: Försäsong

Under försäsong, den period där man bygger upp sin fysik inför kommande tävlingssäsong är det fördelaktigt att äta mer proteinrikt och mindre kolhydrater. Detta eftersom att du under träningsperioden inte behöver ha dina energidepåer helt fulla. Träningen handlar då om uppbyggnad och inte prestation. Under denna period är vårt äggvitepulver optimalt med lågt innehåll av fett och kolhydrater och högt innehåll av protein.

Period 2: Tävlingssäsong

När tävlingssäsongen börjar närma sig bör du ändra ditt proteinintag och fylla på med mer kolhydrater. Det beror på att du vill lagra så mycket energi som möjligt i dina muskler. Under tävlingssäsong bör du fylla på med både protein och kolhydrater för att säkerställa att din kropp har fulla energidepåer till att prestera på topp. Passande under tävlingssäsong är då vårt andra protein som heter äggprotein och består av både äggvitor med mycket protein och äggulor med både kolhydrater och fett.