Utifrån en undersökning gjord av ”The Gym Group” med 1400 tillfrågade personliga tränare korades dessa 5 övningar som de absolut bästa. Har du dem inte på ditt träningsschema idag bör du lägga till dem. De ger styrka till dina stora muskelgrupper och aktiverar hela din kropp.

Utfallssteg

Denna övning är perfekt för att träna benen och rumpan och du bestämmer själv hur utmanande du vill göra den. Lägg till vikter eller sätt ditt bakre ben på en bänk så har du en härlig utmaning. Övningen skapar även stabilitet i fotleder och knän då du måste balansera lite när du gör den.

Knäböj

En ultimat övning som skapar stabilitet i hela kroppen och kanske framförallt styrka i framsida lår och rumpa. Se till att du håller upp bröstet och svankar i ryggen för att undvika skador.

Marklyft

Tillsammans med knäböj ger denna övning en grundstryka i hela din kropp. Övningen ger extra styrka till benen och ländryggen men aktiverar många muskelgrupper. Har du inte kört marklyft förut så bör du börja med lätta vikter tills du övat upp tekniken.

Armhävningar

Kanske kan armhävningar tyckas vara enkelt och kanske är det just därför som den korats till en av de bästa övningarna. Vill du utmana dig själv finns det en mängd av varianter som tränar olika muskelgrupper. Testa att sätta ihop händerna bredvid varandra så tränar du insida bröst och triceps.

Bänkpress

En klar favorit för många som ger en bra armstyrka och bröstmuskulatur. Vill du lyfta tungt har du fötterna i marken och en rejäl svank på ryggen. Vill du utmana dig själv lite kan du lyfta upp benen eller hålla smalare på stången för att aktivera triceps mer.