De flesta som haft ett synligt mål med sin träning har någon gång undrat varför de inte får de resultat de önskar, trots att de tillbringat åtskilliga timmar på gymmet. Ofta tror de att lösningen är mer träning och mindre mat, vilket endast ger sämre resultat. Vi listar de fyra vanligaste felen du gör och hur du ska göra för att undvika dem.

Du tränar för mycket. En vanlig missuppfattning i samhället är att ju mer vi tränar desto mer vältränad blir man. För att träning ska ge något behöver kroppen få vila för att återhämta sig och bygga upp musklerna inför nästa träning. Om kroppen inte får vila bryter du bara ner dina muskler som inte har någon chans att byggas upp igen.

Du tränar ensidigt. Det är lätt att köra samma övningar som man känner sig bekväm med. Med samma övningar under för långa perioder vänjer sig dina muskler vid en viss belastning och slutar utvecklas. Varierar du dina övningar vet inte din kropp vad som händer och du tvingar den att utvecklas och anstränga nya muskler.

Du tränar långa pass. Det kan även vara så att dina träningspass inte är intensiva nog. Kanske pratar du med många på gymmet eller så brukar du göra många övningar. Kortare men intensivare pass utmanar dina muskler mer. Kör du intensivare träning kan du spara tid då du inte behöver göra lika många övningar för att nå samma resultat.

Du äter för lite. Oavsett om målet är att gå ner i vikt eller att öka i muskelmassa så gör många detta misstag. Om du inte äter tillräckligt har kroppen ingen energi till återhämtning. Se istället till att äta fler måltider under dagen för att säkerställa att kroppen hela tiden har tillräckligt med näring. För såväl viktökning som viktminskning är protein avgörande. Att äta protein bör du se som lika viktigt som själva träningen.

Kort och gott, träna mindre, ät mer och få bättre resultat!