Du kan fråga vilken personlig tränare eller kostrådgivare som helst och alla kommer att säga samma sak – maten är lika viktig som träningen. För äter du inte rätt så kommer inte träningen att ge resultat, även om du så har varit på gymmet i timmar. Musklerna behöver protein för att byggas upp, och kroppen behöver kolhydrater för att orka. Därför har vi listat 7 saker att äta som kommer att förbättra dina träningsresultat.

Innan träning

Bananer:

Att träna utan någon som helst lagrad energi är som att försöka köra en bil utan bensin. Känner du dig lite seg innan träningspasset kan en banan ge dig tillräckligt mycket energi för att orka ett pass. Se till att äta den ungefär en halvtimme innan träningen.

Havregrynsgröt:

Gröt är mättande, kalorisnålt och innehåller långsamma kolhydrater som fyller på energidepåerna. En bra frukost innan träning, eller som kvällsmat kvällen innan.

Pasta:

Alla som någon gång laddat för ett lopp eller en tävling vet att pasta är det bästa man kan äta kvällen innan. Det innehåller kolhydrater som kommer att lagras som energi under natten, och dessa gör att du orkar prestera längre dagen efter.

Ägg:

Få saker innehåller så mycket näring i förhållande till sin storlek som ägg. Inför ett hårt träningspass eller tävling är det bra att få i sig ägg då det mättar och gör kroppen starkare.

Efter träning 

Proteinpulver:

När du styrketränar eller belastar kroppen på något sätt så börjar nedbrytningen av musklerna. För att byggas upp som starka behöver de protein, och har du tränat hårt och mycket behövs mer protein än det som finns i den vardagliga kosten. Proteintillskott är nästan ett måste för den som vill se resultat av styrketräningen. För de som vill ha ett högt innehåll av protein men med så få tillsatser som möjligt är Helt Ärligts proteinpulver ett optimalt val. Ett tips är att blanda en god smoothie med mjölk.

Foto: Shutterstock

Omelett:

När man tränat är man ofta hungrig och vill ha mat så fort som möjligt. Men att bli mätt på rostmackor skulle stjälpa träningen mer än hjälpa. En omelett gjord på ägg är proteinrik och kalorisnål, och framförallt så går den fort att göra.

Frukt och grönt:

När du tränat hårt är kroppen svag och som mest mottaglig för sjukdomar. Bär, frukt och grönsaker är fulla av vitaminer och mineraler och stärker kroppen och dess immunförsvar, så tveka inte att frossa i dessa.