Gustaf Niord satsar för att vinna Vasaloppet inom 5 år. Målet är att skapa rätt förutsättningar för att kunna vinna. Själva vinsten är inte lika viktig som att kroppen ska vara väl förberedd och starkt nog att ha chans till vinst.

Gustaf stod vid målgången av Vasaloppet 2009 och såg Daniel Tynell vinna, det var då han bestämde sig för att han också ville vinna Vasaloppet. Daniel gjorde det perfekta loppet och förberedelserna kunde inte varit bättre. Idag tränas Gustaf av Daniel som tränare och får glädjen av att inspireras av Daniels sunda värderingar.
-För mig är Daniel en stor förebild och jag imponeras av hans sätt att endast lägga fokus på det som ger energi. Själv har jag det jag kallar bondförnuft, jag ger mig inte, säger Gustaf.

Gustafs starka psyke fick han den hårda vägen. När han var 14 år blev Gustaf föräldralös, båda föräldrarna gick bort i cancer. Då blev Gustaf ensam med två äldre syskon som då fick lära sig att klara sig mycket på egen hand även om släktingarna tog väl hand om dem.
-Det tar lite längre för mig när jag ska göra saker för jag har fått lära mig att testa mig fram och så lever jag fortfarande idag. Men resultatet blir oftast väldigt lyckat istället.

Att inte ge upp har Gustaf också fått med sig under den tuffa tiden i tonåren.
-Det här är något av det värsta man kan uppleva och har jag klarat mig igenom denna resa, då kan jag klara vad som helst!

Gustafs pappa var också en duktig skidåkare.
-Jag önskar att jag kunde visa pappa hur långt jag kommit och vilka kontakter jag har i min telefon. Det är personer som är stora förebilder både för mig och var för min pappa.

Idag jobbar Gustaf som elektriker på 80 procent, resterande tid lägger han på sin träning. För att kunna trissa upp sin träning till nästa nivå är målet att endast jobba 30 procent. Drömmen är att leva på sin skidåkning. Det som stoppat Gustaf under hans karriär är att han inte fått tillräcklig med återhämtning.
– Det är lätt att träna mycket men inte lika lätt att få in återhämtningen när man är så taggad på bättre resultat. Men det jag lärt mig nu är att om jag inte återhämtar mig så kommer inte heller resultaten bli bättre.

Förutom Daniel som tränare får Gustaf hjälp av kostrådgivaren Magnus Nylander, som ser till att Gustaf får i sig rätt näring för att tillgodogöra sig sin träning och även få återhämtning.
– Magnus rekommenderade mig att testa Helt Ärligts ägg- och äggvitepulver, som ett extra tillskott av näring och protein. Det passar mig perfekt som har känslig mage. Sen gillar jag att det är helsvenskt och innehåller endast få ingredienser.

Hur använder du äggvitepulvret och äggpulvret?
– Äggvitepulvret använder jag efter träning för att boosta mig med protein. Det är också en bra livlina de dagarna jag inte hinner laga mat. Då kan jag alltid komplettera min måltid med äggvitepulver och ändå veta att jag får till ett tillräckligt proteinintag.

-Äggpulvret är perfekt som uppladdning inför ett träningspass i en smoothie eller som extra energi under ett tufft intervall- eller långpass. Det ger mig bra påfyllning av kolhydrater. Även perfekt att boosta olika måltider med så som pannkakor eller våfflor.

Har du några tips till den som vill satsa och bli bättre i sin sport?
-Mitt tips är att lita på dig själv och gör det du tror på. Ge kroppen rätt förutsättningar för att kunna prestera, återhämta dig mellan träningspassen annars är träningen ogjord och försöka att fokusera på det som ger energi. Sätt upp prestationsmål och når du dessa så ska du känna dig nöjd, det är dina mål du ska tävla mot, säger Gustaf.

Fakta
Namn: Gustaf Niord
Gör: Elektriker, samt satsar på att vinna vasaloppet, tävlar 10-12 tävlingar per år.
Bor: Linköping, uppvuxen på ett lantbruk utanför Linköping
År: 27 år
Intressen: Skidåkning, idrott i allmänhet, prestation i synnerhet. Stort intresse av den mentala prestationen och hur den kan påverka oss. Musik är också ett stort intresse där Foo Fighters, Bruce Springsteen och David Bowie är mina husgudar.