Helt Ärligt är en intervju där vi försöker prata öppet och ärligt om elitidrott. Stort och smått – positivt och negativt.

Maja Eriksson är en ung och lovande längdskidåkare som tävlar för klubben Filipstads SF. Hon går sista året på skidgymnasiet i Torsby och tränar hårt för att en dag lyckas i sporten.

Välkommen som ambassadör för Helt Ärligt! Hur kommer det sig att du valt att samarbeta med oss?

Det började egentligen med att jag drabbades av näringsbrist eftersom jag tränade för mycket och inte lyckades få i mig tillräckligt med energi. Jag fick då rekommenderat att äta mycket ägg, men det är inte så enkelt att ha med som mellanmål. Då hittade min mamma och syster pulvret på UngdomsVasan i Mora och tog hem det till mig. Pulvret är väldigt mycket enklare att ha med sig som mellanmål och passar bra till att boosta mina måltider med som t.ex. gröten på morgonen. Sedan är Helt Ärligt svenskt och består av ägg vilket känns tryggt och bra.

 ”Jag drömmar om att tävla mot dem bästa”

Berätta lite om dig själv och hur det kommer sig att du började med Längdskidor?

Jag har alltid hållit på med idrott, först en del fotboll och sedan började jag med längdskidor när jag var nio år. Det var egentligen mina kompisar som höll på med skidor och som fick mig att testa det. Ingen i familjen har sysslat med längdskidor men vi är en idrottsfamilj så intresset för det sportsliga fanns alltid där. Under en längre tid tränade jag både fotboll och längdskidor, men valde att sluta med fotbollen när jag började på gymnasiet. Jag har alltid känt att det var skidor jag ska hålla på med, så det var inget svårt val att ge upp fotbollen.

Vad är målet med din skidåkning?

Jag vill fortsätta att satsa för att nå min högsta kapacitet och hoppas att detta ska räcka hela vägen till eliten. Det är svårt att sätta målsättningar om att man ska nå en viss nivå eller vinna en specifik tävling. Jag tror att man ska träna så bra man kan och tycka att det är kul. Sedan får framtiden utgöra vilken nivå man hamnar på. Men självklart har jag drömmar om att tävla mot de bästa. Mitt mål är egentligen att bli så bra jag kan bli.

”Förstod inte varför jag inte fick resultat”

Vilket är det värsta tillfället i din karriär?

Det är när jag drabbades av näringsbrist. Då tränade jag för hårt och förstod inte varför jag inte fick resultat. Under ett Distriktsmästerskap i Värmland orkade jag knappt ta mig runt i tävlingen och då insåg jag att något var fel. Vi tog prover och det visade sig att jag hade näringsbrist, det var en tuff period. Men jag är samtidigt ung, så det kommer nog tuffare utmaningar i framtiden.

”Det är jag och skidorna mot klockan”

Vad tycker du är bäst med längdskidor?

Att man får träna mycket. Jag älskar att träna så det passar mig perfekt. Men det är även en mångsidig sport där träningen kan vara allt ifrån löpning till styrketräning. Sen gillar jag att allt hänger på mig, det är jag och skidorna, mot klockan. Det finns även en stor frihet i att vara ute i naturen och se en massa fina platser när man tränar.

Vad tycker du är sämst med längdskidor?

Det är svårt men skulle nog säga att det sämsta med längdskidor är att det går åt så mycket energi. Man måste verkligen äta mycket och det kan vara en utmaning ibland tycker jag.

 Var kommer din drivkraft ifrån?

Min drivkraft kommer nog ifrån nyfikenheten av vad jag kan åstadkomma. Jag tycker om att testa mig själv och vill se hur mycket träning jag kan klara av att genomföra och vilka resultat jag kan få utav det. En stor drivkraft är att jag en dag vill genomföra det ultimata loppet där allt går min väg. Jag tror också att min kärlek till träning generellt sett bidrar starkt till min motivation.

Hur mycket tränar du idag och hur ser du till att återhämta dig?

Jag tränar mellan 8-10 pass i veckan, men under säsong kan det bli färre. Jag har alltid en vilodag i veckan och försöker sova mycket för att optimera min återhämtning. Sedan ser jag till att äta ordentligt så jag har energi till träning. Helt ärligts produkter använder jag för att boosta mina måltider och mellanmål.

Vilken är din favoritsmak av choklad, hallon och salt kola barsen?

Saltkola är favoriten men Choklad är också god.