Helt ärligt är en intervju där vi försöker prata öppet och ärligt om elitidrott. Stort och smått – positivt och negativt.

Josephine Tegenfalk representerar Örebro Volley som är ett framstående lag i Sverige med en historik av framgångar. Just nu ligger laget på en andraplats och fokuserar på att prestera på en nivå som gör att de kan ta ett SM Guld.

Välkommen som ambassadör för HeltÄrligt! Hur kommer det sig att ni valt att samarbeta med oss?

-Vi fick testa produkterna och alla i laget var väldigt nöjda med smaken och innehållet. Att det nu har kommit bars är helt perfekt för oss eftersom vi ofta är på språng. Samtliga i laget gör ju mer än att bara spela volleyboll, en del jobbar och andra pluggar vilket gör att vi ofta måste få i oss maten i farten. Många av oss har också laktosmage och är lite känsliga, så produkterna fungerar väldigt bra och är goda.

”Det var ett sånt sjukt teamwork att vi lyckades vända det med ren inställning”

Vilket är den största idrottsliga prestationen som laget gjort och som du kommer minnas hela livet?

-Det är svårt att svara på eftersom vi är många nya detta år. Klubben i sig har varit väldigt framgångsrikt under många år. Mitt starkaste minne är från tre år sedan då vi mötte Svedala i semifinalen i bäst av fem matcher. De ledde med 2-1 och det såg mörkt ut för oss. De hade aldrig förlorat på hemmaplan så vi hade kniven mot strupen och skulle försöka vända på den trenden. Vi startade dåligt och låg under men på något magiskt sätt vänder vi på steken och vinner till slut den matchen. Sedan åker vi hem och vinner nästa match och går vidare. Det var ett sjukt teamwork att vi lyckades vända det med ren inställning.

”Det bästa är laget tycker jag”

Vilket är det värsta tillfället i er karriär?

-Det måste vara efter att vi vunnit semifinalen mot Svedala och gick vidare till final. Men där tog energin slut och vi hade inte mer att ge. Så vi förlorade de finalerna vilket var jobbigt.

Vad tycker du är bäst med volleyboll?

-Det bästa är själva laget tycker jag. När man spenderar så mycket tid med varandra så blir man som en familj och den tryggheten och känslan är betydelsefull. Sporten ger också mycket personlig utveckling och erfarenhet. Man lär känna massor av olika människor och man får vänner över hela världen. Förutom att sporten i sig är sjukt kul att utöva såklart.

Vad tycker du är sämst med volleyboll?

-Det enda jag kan komma på är att man får blåmärken och brännsår när man slänger sig. Annars kan jag inte komma på något.

Hur mycket påverkar dina idrottsliga resultat ditt privatliv och känsloliv?

-Jag tror att jag påverkades mer av det tidigare. Men självklart blir man påverkad. Jag har blivit bättre på att analysera och ta med mig insikter från matchen. Dock kan det vara tufft att möta personer utifrån som undrar varför det gick dåligt, själv vill man bara släppa matchen och gå vidare.

Var kommer din drivkraft ifrån?

-Min personliga drivkraft har jag haft med mig från uppväxt. Jag har haft en ganska tuff uppväxt som gett mig en drivkraft som jag kan använda mig av i volleybollen. Är jag tex trött och hängig en mörk och tråkig kväll drar jag kraft ifrån laget. Då fokuserar man på laget och våra målsättningar tillsammans. Det ger mig energi.

Hur mycket tränar ni idag och hur ser du till att återhämta dig?

-Vi tränar ca 12 pass i veckan, fysik, gym och boll. Sedan blir det 1-2 matcher i veckan där vi ibland har match både lördag och söndag. Helt ärligt är jag inte så bra på att återhämta mig. Jag säger hela tiden att jag ska boka massage, foamrolla och stretcha men det sker för sällan. Men vi har en dag i veckan som vi är helt lediga och då får jag vila lite.

Vilken är lagets favoritsmak av choklad, hallon och salt kola barsen?

-Saltkola är helt klart favoriten av klar majoritet. Näst godast är choklad.