Helt ärligt är en intervju där vi försöker prata öppet och ärligt om elitidrott. Stort och smått – positivt och negativt.

Jonathan Åhgren har de senaste tre säsongerna spelat golf i Sydafrika på Sunshinetour som är en högt rankad tour. Jonathan spelar professionellt och har som målsättning att bli rankad som en av de 100 bästa i världen. Han har vunnit flera tävlingar där bland annat två vinster i Nordiska ligan återfinns i medaljskåpet.

Välkommen som ambassadör för Helt Ärligt! Hur kommer det sig att du valt att samarbeta med oss?

-Jag tänker ganska mycket på vad jag stoppar i mig och mitt energibehov är större än vad jag har aptit till att äta. När jag då såg att det skulle lanseras ett svenskt proteinpulver kändes det helt perfekt. Då vet jag vad jag stoppar i mig och behöver inte vara orolig över att det ska finnas otillåtna substanser i proteinpulvret. Jag testade produkterna och fick bra resultat. Det smakar bra och fungerar väldigt bra för magen.

Berätta lite om dig själv och hur det kommer sig att du började med Golf?

-Det kom egentligen av att jag blev skadad och slutade spela ishockey. Tidigare hade min pappa tagit ut mig och min bror på en drivingrange på somrarna, så när jag blev skadad kändes det naturligt att börja spela golf. Det var inget självklart men det växte fram ett starkt intresse med tiden. Från ishockeyn har jag fått en mental tuffhet och disciplin som hjälper mig i golfen. Sedan tror jag att det är bra att ha sysslat med lagidrott för att också förstå den dynamiken.

”Jag fick gåshud”

Vilken är den största idrottsliga prestationen du gjort som du kommer minnas hela livet?

-Det måste vara min Europatour debut och egentligen det sista varvet och när jag klev upp till artonde green. Det var runt 4.000 människor på artonde green och där lyckades jag göra en birdie. Publiken skrek och applåderade. Jag fick såklart gåshud och förstod där och då att det var denna arena jag vill spela på.

Vilket är det värsta tillfället i din karriär?

-Jag tror att jag upplever det tillfället just nu. Det har varit ett hyfsat år resultatmässigt men jag har börjat tvivla på mig själv och ifrågasätta vilken typ av golfspelare jag vill vara. Jag har haft lite tekniska problem som spelat över på det psykologiska planet och har svårt att komma ur min negativa spiral. Jag har väl inte haft tillräckligt bra folk runt omkring mig, men nu har jag börjat förstå vad det är som triggar mig.

Hur mycket påverkar dina idrottsliga resultat ditt privatliv och känsloliv?

-När man lever sin dröm och sin passion är det svårt att inte ta åt sig när det inte går som man vill. Ofta gör det inte det och då måste man lära sig hur man ska hantera det. Jag tycker det är skönt att köra ett tufft träningspass efter en prestation man inte är nöjd med för att få ut min frustration. Det gäller att hitta metoder som fungerar för sig själv.

Vad tycker du är bäst med golf?

-Jag skulle nog säga att det är möjligheten att kunna försörja sig på sin passion. Det är få förunnat. Sedan får man resa mycket och träffa mycket människor och uppleva många olika kulturer. Som golfspelare lever man också lite i sin egen bubbla, man försöker hela tiden hitta sätt att förbättra sig själv där varje dag blir en inre kamp.

Vad tycker du är sämst med golf?

-Det är svårt, finns ju egentligen inget som är dåligt. Det som kan vara jobbigt är att vara på andra sidan världen när det händer saker inom familjen som man kanske inte vill missa. Ensamheten kring att vara utomlands är tuff.

”Ska man åstadkomma någonting är det bara att köra på och träna”

Var kommer din drivkraft ifrån?

-Jag har funderat mycket kring det och jag tror att det kommer från min farfar, den där envisheten i att man aldrig ger sig. Jag är inte blyg för att träna och slita för att bli bättre. Det kommer i grund och botten från att man inte är nöjd. Ska man åstadkomma någonting är det bara att köra på och träna helt enkelt.

Hur mycket tränar du idag och hur ser du till att återhämta dig?

-Allt från 7 till 12 timmar om dagen. Det är massa olika grejer man tränar under dagarna och olika moment. Jag kör minst en timme fysträning om dagen. Sedan är det golf resten av tiden. Golf skiljer sig lite mot lagidrott på det sätt att det krävs många timmars nötande.

Vilken är din favoritsmak av choklad, hallon och saltkola barsen?

-Det är saltkola, den tycker jag är helt outstanding.