Helt ärligt är en intervju där vi försöker prata öppet och ärligt om elitidrott. Stort och smått – positivt och negativt.

Jenny Fransson är en av våra stora idrottare som representerar Sverige i världstävlingar. Hon har en stark meritlista med bland annat Guld i VM 2012 som 25-åring och sedan blev hon den första svenska kvinnliga brottaren som tagit medalj i OS med sitt brons 2016.

Välkommen som ambassadör för Helt Ärligt! Hur kommer det sig att du valt att samarbeta med oss?

-Jag har alltid varit väldigt försiktig med kosttillskott eftersom det finns så mycket skit i många produkter. Men Helt Ärligt känns naturligt, det är ju ägg och det äter jag redan mycket i vardagen eftersom det är ett fantastiskt livsmedel. Det enda problemet med ägg är att det inte är så enkelt att ta med sig, det är däremot pulvret och barsen. Sen är pulvret klassat som låglaktos vilket är bra för mig men även för min sambo som är känslig mot laktos.

Berätta lite om dig själv och hur det kommer sig att du började med brottning?

-Jag kommer från en idrottsfamilj och har väl testat de flesta typer av sporter. Däribland testade jag brottning när jag var 5 år och sedan dess har jag älskat det. Jag har alltid brottats med mina syskon och tyckt om att brotta ner folk så när jag testade kändes det som min sport!

 Jag vågade lita på mig själv och förberedde mig på ett sätt som jag trodde på och det lyckades”

Vilken är den största idrottsliga prestationen du gjort som du kommer minnas hela livet?

-OS brons 2016. Jag hade misslyckats på två OS innan och att då äntligen få lyckas var stort för mig. Det som gör denna framgång så speciell var att jag inför tävlingen ändrade om mitt tänk och träningsupplägg helt. Jag vågade lita på mig själv och förberedde mig på ett sätt som jag trodde på och det lyckades.

Vilket är det värsta tillfället i din karriär?

-Det tillfälle jag har svårt att glömma är när jag förlorade bronsmatchen 2010 i VM. Det är en match jag tycker jag borde vunnit och det grämer mig lite än idag att jag inte lyckades.

”Mitt liv är brottning”

Vad tycker du är bäst med brottning?

-Jag älskar brottning! Jag tror det är alla utmaningar, det finns inga regler för hur man ska göra för att lyckas. Det är så många olika aspekter som spelar in, styrka, uthållighet, list och psyke. Den mentala biten är jätteviktig och något som jag arbetar aktivt med, både med coacher och att jag skriver dagbok där jag kartlägger mina känslor kring tävlingar och träning för att ha en dialog med mig själv.

Vad tycker du är sämst med brottning?

-Jag tycker det är synd att man inte kan hålla på med det hela livet, eftersom det är en så tuff sport så klarar kroppen inte av det. Sen tycker jag det är tråkigt att det sker så mycket regeländringar som jag tror är en av anledningarna till att sporten inte är så publikvänlig längre. Knappt de som är aktiva brottare kan hålla reda på alla regeländringar och jag tror det påverkat brottningens popularitet som var större förr.

Hur mycket påverkar dina idrottsliga resultat ditt privatliv och känsloliv?

-Mitt liv är brottning. Så det påverkar självklart hur jag känner men jag har blivit bättre på att hantera motgångar och att uppskatta när det går bra. Det var värre när jag var yngre. Samtidigt handlar allt jag gör och alla mina val om brottning.

Var kommer din drivkraft ifrån? Många framstående idrottare drar kraft ifrån något negativt, eller har ett behov av att lyckas. Var kommer detta behovet ifrån tror du?

-Jag har varit förvirrad genom åren och trott att jag velat bevisa något. Nu älskar jag bara sporten och drar kraft ifrån tron om att jag kan bli bäst. Jag vill hela tiden hitta sätt att optimera mig själv och bli det bästa jag kan bli. Sen tycker jag det är kul att vinna men jag vet samtidigt om att det vanliga livet väntar redan dagen efter en vinst. Det finns inget magiskt eller speciellt som inträffar när man vinner utan det är din vardag du måste älska. Nu när jag är äldre har jag också lärt mig att uppskatta allt med brottningen och njuta av tiden så mycket det går.

”Det är lätt att träna, det svåra är att vila för att bli bättre”

Hur mycket tränar du idag och hur ser du till att återhämta dig?

– Jag tränar 8-11 pass i veckan. Varierat med brottning, kondition och styrka. Plus yoga ibland. Jag ser till att få en hel vilodag i veckan och det är viktigt att känna efter i kroppen och våga vila om de behövs. Jag försöker ta hand om mig själv och få massage iallafall varannan vecka. Jag har blivit bra på att lyssna på min kropp och planera efter hur den känns, det är en mognads sak som man lär sig. Det är lätt att träna, det svåra är att vila för att bli bättre.

Vilken är din favoritsmak av barsen choklad, hallon eller salt kola?

-Min favorit var från början hallon, men nu gillar jag salt kola mer. Det skiftar lite från tid till tid men alla är goda.