Helt ärligt är en intervju där vi försöker prata öppet och ärligt om elitidrott. Stort och smått – positivt och negativt.

Daniel Tynell har en imponerande meritlista bestående av bland annat tre vasaloppsvinster, tre andraplatser och en tredjeplats. Utöver detta har Daniel också skidat hem många andra medaljer i andra tävlingar. För nio år sedan tog Daniel in sin bror Rikard och Team Tynell bildades. Detta satte också grunden i den kärnan de har i teamet – familjen. Där hjärtat, själen och passionen är med i alla satsningar.

När Daniel satsade på sin fjärde Vasaloppsvinst 2015 tog det stopp på ett abrupt sätt. I början på Vasaloppsveckan drabbades Daniel av en bristning i ett blodkärl i hjärtat, vilket blev slutet på hans tävlingskarriär.
– Detta vände ju upp och ner på allt och det blev en stor omställning såklart. Men stora omställningar leder oftast till något positivt och detta blev också starten på den utökade familjen Tynell, säger Daniel.

Välkommen som ambassadör för Helt Ärligt! Hur kommer det sig att du valt att samarbeta med oss?

-Jag har under min karriär haft ett långt samarbete med Magnus Nylander som är kost och näringsrådgivare. Han har varit och är fortfarande ett viktigt bollplank och har stenkoll på hur jag som elitidrottare skall tänka avseende energi- och näringsintag, dessutom har han bra koll på de produkter som finns på marknaden. Det var Magnus som tipsade om äggprodukterna och i samband med Vasaloppet träffade jag Helt ärligt och en dialog inleddes. Våra värderingar i Team Tynell är hjärta, själ och passion och när vi kom i kontakt med Helt Ärligt så kände vi att detta var värderingar som vi delade vilket är viktigt i våra samarbeten. Produkterna känns också väldigt naturliga eftersom det handlar om ägg vilket är ett fantastiskt livsmedel.

Berätta lite om dig själv och hur det kommer sig att du började med längdskidor?

-Mina föräldrar var engagerade i skidföreningen hemma i Grycksbo och flera av mina kompisar höll på med längdskidor. Så jag slussades in i sporten när jag var 4-5 år gammal. Jag är också en tävlingsmänniska och tycker om att pusha och utmana mig själv, så intresset kom ganska naturligt. Sedan gick det väldigt bra i ungdomsåren och då kom motivationen än mer.

“Det var en fantastisk känsla av att genomföra det ultimata loppet”

Vilken är den största idrottsliga prestationen du gjort som du kommer minnas hela livet?

-Nu när jag blickar tillbaka på karriären är vasaloppet 2009 mitt bästa skidlopp. Det som gör just denna tävling speciell är förberedelserna och det strategiska tänket. Mitt fokus innan loppet, planeringen, fysisk status och den mentala formen gav en känsla av att ha en oslagbar form. Jag hade optimal återhämtning och rent taktiskt en känsla av att kunna styra loppet som jag ville mot slutet. Det var en fantastisk känsla av att genomföra det ultimata loppet.

”Den känslan kan liknas av att man drar i handbromsen ett par steg och försöker köra vidare ändå. Ingenting i kroppen svarar”

Vilket är det värsta tillfället i din karriär?

-De tillfällen som varit värst är när jag blivit tvungen att avbryta en tävling. Det är den värsta känslan av misslyckande. Jag har alltid haft inställningen att jag aldrig ska avbryta en tävling och när man då blir tvungen att göra det är det tufft.

-Sen kommer jag också ihåg hösten 2010 då jag drabbades av harpest. Då var jag riktigt klen och jag slet länge med sviterna av infektionen och känslan var att hela mitt system sattes ur balans. Den känslan kan liknas av att man drar i handbromsen ett par steg och försöker köra vidare ändå. Ingenting i kroppen svarar. Så det var en tuff period.

Vad tycker du är bäst med längdskidor?

-Det finns ett värde av att själv få bestämma när man vill träna. Man är aldrig beroende av några tider som vid exempelvis lagidrott utan kan anpassa träningstiderna helt efter sin egen vardag. Jag gillar att man kopplar på och använder hela kroppen och att man får göra detta ute i naturen. Det är livskvalité att träna ute i naturen och få känna den friheten som det innebär. Det finns också en stor variation i träningen då andra träningsformer gynnar skidåkningen.

Vad tycker du är sämst med längdskidor?

-Det är möjligtvis att det är en utomhusidrott, då får man hantera att det kan regna och är kallt. Det är också tufft med tanke på snöfattiga vintrar, där nackdelen är att behöva ”jaga snö och skidspår”.

”Fokus är att hitta den brutala känslan av fullständighet”

Var kommer din drivkraft ifrån? Många framstående idrottare hittar en inre kraft ifrån något negativt, eller har ett behov av att lyckas. Var kommer detta behovet ifrån tror du?

-På senare år har drivkraften varit att göra den fullständiga prestationen, vilket kanske inte är så ofta, inte ens under en hel karriär. Att få uppleva när allt stämmer. När hela systemet är i balans, från kropp till huvud. Den känslan av att genomföra en fullständig prestation. Med konsekvensen att den insatsen skall leda till en vinst men där fokus är att hitta den brutala känslan av fullständighet. Det har varit min drivkraft.

Hur mycket tränar du idag och hur ser du till att återhämta dig?

-Idag tränar jag för min hälsas skull för att investera på välmåendekontot, dock med rekommendation att undvika maxbelastning. Det är såklart ett nytt förhållningssätt än vad jag har varit van vid. Idag är min målsättning att ha en kropp som trivs med att röra på sig. Det ska inte kännas som en belastning att gå ut och springa en timme.

Vilken är din favoritsmak av äggvitepulvren?

-Chokladsmaken är farligt god. Det är den absoluta favoriten, och det tror jag alla i teamet håller med om.

Foto: Heléne Falun